Veľmi rýchla tlač

Nová technológia 3D tlače vychádza z princípov tomografie


Technológií 3D tlače je pomerne veľa, ale všetky majú spoločný princíp nanášania materiálu vrstvu po vrstve. Alebo takmer všetky. Vedci zo švajčiarskej Ecotech polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) totiž vyvinuli úplne nový spôsob vytvárania 3D objektov, ktoré ponúkajú pozoruhodné rozlíšenie. Dokážu sa navyše sformovať v rekordne krátkom čase. Nová technológia vychádza z princípu tomografie – techniky zobrazovania rezov pevných objektov pomocou röntgenového žiarenia alebo ultrazvuku. Pre potreby novej 3D tlače je fotocitlivá živica osvetlená z viacerých uhlov, pričom akumulácia svetla ju pomáha vytvrdiť.

Tlačený predmet sa „zhmotní“ priamo v nádobe so živicou, pričom celá pevná štruktúra sa uprostred živice tvorí naraz, namiesto segmentu po segmente, ako sa deje v prípade tradičnej 3D tlače.

Systém je v súčasnosti schopný vytvárať štruktúry o veľkosti do dvoch centimetrov s presnosťou 80 mikrometrov, čo sa približne rovná priemeru vlasu, uvádza sa v EPFL News. Výskumný tím sa však domnieva, že v budúcnosti bude možné tlačiť predmety o veľkosti až 15 centimetrov.

Nová technika 3D tlače vychádza z princípov tomografie, používanej hlavne pri lekárskom zobrazovaní na vytvorenie modelu objektu založeného na povrchových skenoch. Tlačiareň pracuje tak, že pošle laserové lúče cez priehľadnú živicu – buď biologický gél, alebo tekutý plast, podľa potreby.

„Je to všetko o svetle,“ vysvetľuje Paul Delrot, CTO spoločnosti Readily3D, ktorá bola zriadená na vývoj a predaj systému. „Laser vytvrdzuje tekutinu procesom polymerizácie. V závislosti od toho, čo vytvárame, používame algoritmy na výpočet presného miesta, kam musíme nasmerovať lúče, z akých uhlov a akou intenzitou. “

Tento proces by sa tiež mohol použiť na rýchle zhotovenie malých silikónových, alebo akrylových súčiastok, ktoré po dokončení tlače nevyžadujú povrchovú úpravu. Potenciálne lukratívnym trhom pre nový typ 3D tlače by mohol byť aj interiérový dizajn.

Technológia môže mať široké použitie, ale jej výhody oproti existujúcim metódam sa môžu zvlášť uplatniť v medicíne. Vedci sa domnievajú, že tento proces 3D tlače by sa mohol použiť na výrobu mäkkých predmetov, ako sú „tkanivá, orgány, načúvacie pomôcky a chrániče úst“. 3D tlač sa navyše môže realizovať v uzavretých sterilných nádobách, čím sa zabráni kontaminácii.
Zdroj: EPFL

Prázdny

OLKA Struna

Prémiové filamenty, kvalitné tlačiarne pre kvalitnú tlač

Kontakt

Pon - Pia :  8:00 - 16:30
Sob - Ned: Zatvorené

+421 911 873 655
olka3d@olka3d.com

 

Fakturácia

MITOIT s.r.o.

Letná 652/2
082 16 Fintice

IČO: 530 656 20
DIČ: 2121247359
IČ DPH: SK2121247359

© Copyright . Všetky práva vyhradené.
Vytvorené systémom Audience Toolkit.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...