Ako si vybrať 3D tlačiareň na začiatok?

3D tlač je obzvlášť náročný koníček a pri aktuálnom trhu s týmto sortimentom, sa nie je čo čudovať, že nastáva problém s výberom.

3D tlač je obzvlášť náročný koníček a pri aktuálnom trhu s týmto sortimentom, sa nie je čo čudovať, že nastáva problém s výberom. Mnoho z Vás uvažuje o kúpe 3D tlačiarne, ale vždy zastane v bode, že akú 3D tlačiareň si vybrať. Aká bude pre mňa najvhodnejšia ? Podľa čoho si teda takú 3D tlačiareň vybrať? Máme pre Vás zopár tipov, ktoré Vám môžu pomôcť.

Pri premýšľaní o ideálnej 3D tlačiarni pre Vás ako začiatočníka treba zvážiť viacero aspektov. Jednoduchosť montáže, jednoduchosť používania, kvalitnú dokumentáciu podľa ktorej sa tlačiareň máme naučiť používať (či už v režime offline alebo aj online), celková kvalita tlače, no najdôležitejšie sú technické parametre.

  1. Čo teda chcem tlačiť ?

Pred kúpou 3D tlačiarne je dobré vedieť, čo chceme tlačiť, ako často budeme tlačiť, kde budeme vytlačené objekty používať a koľko času a peňazí sme ochotní do tlače investovať.

  1. Akú veľkú potrebujem oblasť výstavby ?

Je to vlastne konštrukčná oblasť, teda maximálny povolený priestor pre tlač. Teda späť sa dostávame k prvej otázke čo vlastne chceme tlačiť, teda aké veľké premety. Na základe toho si vyberám tlačiareň s oblasťou výstavby dostatočne veľkou pre mnou zvolené predmety. Netreba však zabúdať, že väčšie predmety môžeme postaviť taktiež. Zahrnutím klipov alebo iných upevňovacích mechanizmov môžeme nakombinovať niekoľko samostatných výtlačkov a vytvoriť niečo oveľa väčšie.

  1. Aké tlačiarenské materiály/filamenty budem využívať ?

Väčšina základných 3D tlačiarní pre začiatočníkov používa vlákno PLA alebo ABS, drahšie modely zvyčajne umožňujú použiť širšiu škálu materiálov. Tým pádom ak nemáte zámer používať „exotické“ filamenty, stačí Vám tlačiareň pre tlač so základnými filamentami.

  1. Rýchlosť tlače

Rýchlosť tlačovej hlavy sa často zobrazuje v milimetroch. Toto číslo dáva vedieť, ako ďaleko sa môže tlačová hlava posunúť za jedinú sekundu. Vyššie rýchlosti však nemusia byť vždy lepšie. Totiž čím rýchlejšie tlačíte, tým je nižšia celková kvalita výsledného produktu. Ak je pre Vás však priorita detaily a presnosť, mali by ste pouvažovať nad tlačiarňou s nižšou rýchlosťou.

  1.  Kvalitná dokumentácia

Ak bude offline dokumentácia nekvalitná, viem nájsť na webe množstvo informácií či už o montáži alebo aj o samotnom tlačení ? Je dôležité mať informácie aj online, ba lepšie nájsť komunitu nadšencov 3D tlačenia, ktorí používajú rovnakú 3D tlačiareň ako ja. Vedia totiž odovzdať či už základné informácie alebo aj zaujímavejšie skúsenosti pokročilých.

 

A na záver pár tipov na 3D tlačiarne pre začiatočníkov

Tip 1

Creality Ender 3 V2

  • Ender 3 V2 je 3D tlačiareň so stavebným objemom 220x220x250 mm, ktorá dokáže spracovať vlákna PLA, ABS, PETG a TPU
  • tlačiareň sa celkom dobre skladá a stavia na modeloch, ktoré boli pred ním; pridaním hardvéru podstatne uľahčuje prácu s tlačiarňou
  • dodáva sa polozložená; základná jednotka je celá z jedného kusu, pričom napájací zdroj je už zabudovaný a pripojený a os Y je predmontovaná vo výrobe
  • nie je až tak drahá a za túto cenu získate silné špecifikácie, dobrú kvalitu tlače a jednu z najväčších komunít v 3D tlači

Tip 2

Voxelab Aquila

  • v podstate kópia Ender 3
  • stavebný objem 220x220x250 mm
  • farebné používateľské rozhranie
  • tlač s PLA, ABS a PETG
  • dodáva sa čiastočne zmontovaný
  • oveľa menšia komunita ako u Creality Ender

ARTILLERY Hornet 3D Printer - First Look — CNC Kitchen

Tip 3

Artillery Hornet

  • stavebný objem opäť 220x220x250 mm
  • tlač so všetkými základnými materiálmi
  • vysoká odolnosť a stabilita pri náročnejších projektoch
  • jednoduchí ovládací panel
  • interné vedenie kabeláže (lepší dizajn)

Prázdny

OLKA Struna

Prémiové filamenty, kvalitné tlačiarne pre kvalitnú tlač

Kontakt

Pon - Pia :  8:00 - 16:30
Sob - Ned: Zatvorené

+421 911 873 655
olka3d@olka3d.com

 

Fakturácia

MITOIT s.r.o.

Letná 652/2
082 16 Fintice

IČO: 530 656 20
DIČ: 2121247359
IČ DPH: SK2121247359

© Copyright . Všetky práva vyhradené.
Vytvorené systémom Audience Toolkit.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...